[...] zdrowego odżywiania. Ce****e ją duże spożycie produktów zbożowych i warzyw. W mniejszym stopniu występują w niej składniki takie jak owoce, nabiał, ryby, mięso i jego przetwory. Na samym szczycie piramidy są tłuszcze oraz słodycze.Dieta oparta o piramidę ma za zadanie również zaspokajać potrzeby naszego organizmu o witaminy, składniki [...]
Wiem, że tego jest dużo ale osoby zaintersowane dobrą dietą powinny to przeczytać. Walory zdrowotne diety śródziemnomorskiej. Zalecana przez najwybitniejszych kardiologów, najsmaczniejsza dieta, która sprzyja zdrowiu i długiemu życiu: nieprzetworzona żywność świeże owoce i warzywa oliwa z oliwek Extra Virgin kasze w tym gryczana mąka z pełnego [...]
[...] owoców mocno dojrzałych; *Jedz wszelkie warzywa, oprócz marchwi, ziemniaków i kukurydzy (uwaga na płatki kukurydziane); *Znacznie przyspieszysz chudnięcie, jedząc fasolę i przetwory z soi; *Unikaj produktów z puszek (groszek zakonserwowany w puszce przyspiesza odkładanie tłuszczu, chociaż groszek mrożony czy świeży, zjadany bez ograniczeń- nie [...]
[...] białą mąkę, nie spożywając pieczywa, ciast, makaronow.Zamiast tego jedzmy ryż, kasze, ziarna niełuskane. Odrzućmy całkowicie Fast fudy ! źywność gotową zamrażaną! Słodycze, przetwory, konserwy. Tylko takie postępowanie dietetyczne, zarówno podczas stosowania sterydów anabolicznych, jak i w trakcie przerw w [...]
[...] Rozsądne chudnięcie to zrzucanie 0,5-1 kg nadwagi tygodniowo. Przy naszej diecie w takim tempie możemy pozbyć się od 6 do 12 kg tłuszczu.Dieta obfituje w warzywa i przetwory mleczne, czyli produkty o niskim tzw. indeksie glikemicznym. Zapobiega to dużym wahaniom poziomu cukru we krwi, dzięki czemu unikamy napadów głodu. Ponadto większa [...]
[...] badania, którymi objętych zostało 48000 mężczyzn, pracowników opieki zdrowotnej, przeprowadzone w Akademii Medycznej na Harvardzie dowiodły, że osoby spożywające przetwory pomidorowe częściej niż 2 razy na tydzień są o 34% mniej narażone na rozwój raka gruczołu krokowego. Autorzy innego badania przeprowadzonego na Uniwersytecie [...]
[...] W późniejszym okresie, a także następnego dnia, kiedy proces syntezy przebiega wolniej, należy podawać głównie węglowodany wolno wchłaniające się, jak: gruboziarniste przetwory zbożowe, kasze, ciemny ryż, owoce, warzywa. Proces odnowy glikogenu przebiega najintensywniej w ciągu pierwszych 5-7 godzin po wysiłku, jednak jego całkowita [...]
[...] Ryboflawina jest stosunkowo odporna na ogrzewanie, środki utleniające i działanie kwasów mineralnych. Występowanie Szczególnie bogate w witaminę jest mleko i jego przetwory. Znaczna ilość ryboflawiny występuje w ciemnym pieczywie, mięsie, podrobach, rybach a także w grochu i fasoli. Bardzo bogatym źródłem tej witaminy są drożdże, które [...]
[...] z dodatkiem mleka , soki owocowe i warzywne z dozwolonych owocow i warzyw,ale w ograniczonej ilosci. Pieczywo:Biale, czerstwe ,suchary , grzanki. Produkty zbozowe i przetwory maczne i straczkowe:Kasze ,wszystkie rodzaje(kasze grube przetarte), drobne makarony. Mleko i jego plynne przetwory:Pelne , slodkie i kwasne(nie przekwaszone. [...]
[...] oraz węglowodany. Posiłek powinien być jednym z najbardziej kalorycznych. Należy unikać tutaj błonnika z warzyw oraz tłuszczy. Aczkolwiek tłuszcze łatwostrawne (mleko, przetwory mleczne, masło) mogą się tutaj znaleźć. Kolacja Wbrew wszechobecnie krążących opinii nie ma konieczności z eliminacji węglowodanów w tym posiłku. Zwłaszcza jeśli [...]
[...] tego środka pamiętajmy by na talerzu znalazły się produkty wysokobiałkowe o zbilansowanym składzie aminokwasowym jak chude mięso wołowe, cielęce, drób, ryby, chude przetwory mleczne. Unikajmy natomiast tłustych wędlin, wieprzowiny, przetworów mięsnych i innych wynalazków jak hamburgery, hot-dogi itp. Produkty te pomimo pewnej ilości [...]
[...] Obfituje w antyutleniacz: witaminę C /w 100 g owocu jest jej około 200 mg/. W dodatku bardzo trwałą, nawet podgrzewanie niszczy ją w niewielkim stopniu. Dlatego również przetwory owocowe są pełnowartościowe. Czarna porzeczka pomaga w leczeniu anginy, chronicznego kaszlu, jest dobrym środkiem napotnym i pobudzającym system immunologiczny. [...]
[...] tego środka pamiętajmy, aby na talerzu znalazły się produkty wysokobiałkowe o zbilansowanym składzie aminokwasowym jak chude mięso wołowe, cielęce, drób, ryby, chude przetwory mleczne. Unikajmy natomiast tłustych wędlin, wieprzowiny, przetworów mięsnych i takich wynalazków jak hamburgery, hot-dogi itp. Produkty te pomimo pewnej ilości [...]
[...] borówka bagienna (łochynia lub pijanica) ma owoce sinoczarne, wewnątrz zielonkawe o smaku kwaskowatym i własnościach odurzających. Nie spożywa się jagód łochyni na surowo; przetwory, a szczególnie dżemy, są bardzo wartościowe Brokuły- można przyrządzać zarówno świeże, jak i w postaci mrożonek (takie nawet smaczniejsze) , są bardzo zasobne w [...]
[...] tego środka pamiętajmy by na talerzu znalazły się produkty wysokobiałkowe o zbilansowanym składzie aminokwasowym jak chude mięso wołowe, cielęce, drób, ryby, chude przetwory mleczne. Unikajmy natomiast tłustych wędlin, wieprzowiny, przetworów mięsnych i innych wynalazków jak hamburgery, hot-dogi itp. Produkty te pomimo pewnej ilości [...]
[...] w dziennych racjach pokarmowych dostarczają ponad 80% prowitaminy A, natomiast owoce tylko 5%. Najwięcej retinolu w dziennej racji pokarmowej, ok. 80%, dostarczają mięso i przetwory mięsne oraz tłuszcze zwierzęce. TO TLUMACZY ZELAZNE ZDROWIE ESKIMOSOW, POMIJAJAC OMEGA 3 W codziennym pożywieniu jest również wiele innych naturalnych składników, [...]
[...] kalorii, wiele ludów słynnych ze swojej długowieczności i zdrowia żyjących w górach od Szwajcarów, poprzez ludy Kaukazu i Bułgarii opierały swoja dietę o mleko oraz jego przetwory Mięso I znów jak w przypadku mleka mięso mięso nie równe, zawsze lepsze pod każdym względem będzie mięso zwierząt hodowanych tradycyjnie oraz mięso zwierząt dzikich [...]
[...] cukier, tłuste mięso, posiłki zawierające przetworzone węglowodany - wszelkiego rodzaju kisiele, budynie, kaszki, dania typu instant, lody, posiłki smażone, tłuste mleko i przetwory mleczne oparte na pełnym mleku. Unikamy także łączenia w jednym posiłku tłuszczy i węglowodanów. Nie sposób wymienić wszystkich posiłków których należałoby unikać, [...]
[...] jogurt, sery; produkty zawierające gluten, takie jak mąką, pieczywo, produkty z zawartością jęczmienia i owsa; jajka; ryby świeże i wędzone; orzechy; soję i jej przetwory; kukurydzę i jej przetwory; owoce cytrusowe; czekoladę; barwniki spożywcze. WZDĘCIA Niewskazane są produkty: mleko i produkty mleczne, np. masło, śmietanę, [...]
[...] biały ser lub jogurt5r o obniżonej zawartości tłuszczu. 5. Ograniczaj ilość spożywanego tłuszczu. Tłuszcze zwierzęce zastępuj olejami lub oliwą z oliwek. 6. Mięso i jego przetwory jedz w ilościach umiarkowanych dwa lub trzy razy w tygodniu. Wybieraj mięso chude. W pozostałe dni jadaj dania z ryb i roślin strączkowych (fasola, groch, soja). 7. [...]